Orgelbouw aan het begin van de XXI° eeuw is geen vanzelfsprekendheid. Op vele vlakken moet dit oude ambacht enkele hedendaagse uitdagingen aangaan.
Vanuit een achtergrond als muzikant-organist en onze studie en ervaring als orgelbouwer hebben we een eigen visie ontwikkeld, met als leidraad: "een frisse kijk op een oud ambacht". Het grote voordeel van onze tijd is dat we van de beste instrumenten uit het verleden veel kunnen leren. Maar.. kopiëren kan en mag nooit een doel op zich zijn; na een gedegen studie moet er iets persoonlijks aan worden toegevoegd.
Met onze nieuwbouworgels willen wij aansluiting zoeken bij instrumenten uit de laat 18e en vroeg 19e eeuw in zowel Nederlands-Duitse-Waalse (Luikse) grensgebieden als het Maas-Rijnland. De combinatie van Duitse “Gravität” met Franse Elégance resulteert er in een kenmerkend klankbeeld. Een dubbele kruisbestuiving van Germaanse en Romaanse invloeden enerzijds en de breuklijn van de 18 naar de 19 de eeuw anderzijds. De grote transparantie uit het verleden wordt gekoppeld aan een vroeg romantisch klankidioom met nieuwe kleuren en een toenemende grondtonigheid.
Ook de geschiedenis leert dat de mooiste orgels vaak ontstaan zijn in de grensgebieden. Of door bouwers die uit een andere context kwamen en zich moesten aanpassen. Er zijn voorbeelden te over van Duitse en Franse orgelbouwers die in de Nederlanden werkten en aan de basis lagen van volledig nieuwe scholen.
De voornaamste kenmerken van onze instrumenten.
* |
* Een uitgebalanceerde dispositie gebaseerd op een stevig fundament |
|
* Een kleurrijk fluitenpalet door een gedifferentiëerde bouwwijze in materiaal en maatgeving. |
|
* Een grote zangerigheid, met een evenwicht tussen warme grondtonigheid en een boventoonrijke intonatie. |
|
* Uitsluitend gebruik van hoogwaardige materialen. |
Steeds staat de zoektocht naar uitgebreide muzikale mogelijkheden centraal, meer dan een sterk afgebakend instrument met beperkte, voornamelijk historisch-gerichte uitvoeringsmogelijkheden. Onze instrumenten pogen een aanvulling te zijn op de bestaande historische orgels. Door het maken van deze keuzes hopen we een instrument af te leveren dat velen inspireert, niet alleen op liturgisch vlak tijdens de erediensten, maar ook op muzikaal vlak tijdens concerten.